preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Trsat" Rijeka

Login

 

Klikom se pokreće skidanje uputa za pristup Online roditeljskim sastancima

MS TEAMS

e-Dnevnik

Upisi u srednje škole

Korisne stranice

     

    

   

 

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Vremenska prognoza

  Izvor: http://www.meteo-info.hr

Grad Rijeka

Riječki karneval

Korisni linkovi

 

Tražilica
RASPORED SATI

 

Vremenik ispita

Raspored informacija

                                                                                                                                         

Priloženi dokumenti:
Termini informacija.docx

ŠKOLSKO ZVONO

Priloženi dokumenti:
raspored trajanja nastave.docx

KATALOG UDŽBENIKA

Kalendar rada

Školski kurikulum

Arhiva naših vijesti

Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 4. 2017.

Ovaj mjesec: 1897
Ovaj tjedan: 418
Danas: 13
Ostale preventivne aktivnosti

TIĆ 

Osnovna škola „Trsat“ dugi niz godina surađuje s Dječjem domom „Tić“, uključuje se u razne projekte od kojih je najprepoznatljiviji projekt „Ambasadori Tića“. Glavna ideja projekta je uključiti djecu kao ravnopravne partnere u prevenciji nasilja nad i među djecom i u promicanju i zaštiti dječjih prava.

 

CILJEVI  PROJEKTA jesu:

▫ potaknuti i uključiti djecu na aktivno sudjelovanje u preventivnim aktivnostima

▫ informirati djecu o njihovim pravima i odgovornostima te ih poučiti o pojavnim oblicima nasilja kako bi ih mogli prepoznati i zaštititi se

▫ ohrabriti djecu da samoinicijativno i pravovremeno poduzimaju raspoložive mjere za  zaštitu svojih prava

▫ omogućiti djeci da se izraze i predlože odraslima na koje se sve načine mogu zaštiti njihova prava i kako mogu prevenirati nasilje nad i među djecom

▫ senzibilizirati stručnu i širu javnost na problem nasilja nad i među djecom i osvijestiti značaj preventivnog djelovanja

 

TKO SU AMBASADORI "TIĆA"?

Ambasadori "Tić"-a su učenici i učenice riječkih osnovnih škola koji, kroz sudjelovanje u edukativnim aktivnostima "Tića" i djelovanje u svojim školama, doprinose prevenciji zlostavljanja djece i promicanju dečjih prava i odgovornosti.

Nova generacija Ambasadora bira se svake dvije godine među učenicima šestih razreda, iz svake škole biraju se po dva predstavnika. Glavna karakteristika za odabir Ambasadora je da to budu učenici koji svojim utjecajem mogu promicati vrijednosti i kulturu nenasilja među vršnjacima.

U našoj školi Ambasadori su Karla Baraba (6.b) i Nikola Colnar (6.a).

 

KOJA JE ULOGA AMBASADORA "TIĆA"?

Uloga Ambasadora "Tića“ je da, sukladno svojoj dobi i mogućnostima, promiču dječja prava i obveze, podsjećaju učenike svojih škola i javnost da problem zlostavljanja i zanemarivanja djece postoji i da se o tome ne smije šutjeti.

Titula Ambasadora „Tića“ predstavlja svojevrsno priznanje da zna prepoznati zlostavljanje i zanemarivanje djece, da poznaje načine kako i tko sve može spriječiti nasilje nad i među djecom te kako se može pomoći žrtvama.

 

ŠTO ČINE AMBASADORI "TIĆA"?

Ambasadori u dvije godine svojeg djelovanja sudjeluju u nizu edukativnih aktivnosti koje su sadržajno prilagođene njihovoj dobi, a odnose se na značajna područja problematike nasilja nad i među djecom. Kroz aktivnosti učenici stječu znanja i vještine za prepoznavanje i djelovanje na nasilje, a koje ih pripremaju na djelovanje u njihovim okruženjima.

Krajnja vrijednost Ambasadora "Tića“ jesu aktivnosti koje oni, potaknuti aktivnostima u "Tiću“, provedu u svojim školama i na taj način doprinose prevenciji nasilja nad i među djecom. Izvješća i zaključci svih provedenih aktivnosti dostavljaju se institucijama koje su uključene u zaštitu djece, te se i na taj način osigurava da se saznaju razmišljanja Ambasadora i proširi njihovo djelovanje.

 

TIĆ OBILJEŽIO 15. OBLJETNICU RADA I SVJETSKI DAN PREVENCIJE ZLOSTAVLJANJA DJECE

Dana 06. studenog 2015.g. u 12.00 sati, na Riječkom lukobranu, po prekrasnom sunčanom vremenu, okupilo se više od 1600 djece i mladih, studenata i učitelja  te stručnjaka i svih onih koji brinu za dobrobit djece i čuvaju njihova prava i interese kako bi zajednički „dignuli“ glas protiv nasilja i na taj način obilježili Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece i 15. godišnjicu rada „Tića“.  Prigodni program  vodio je glazbenik Dražen Turina Šajeta, a „milenijsku fotografiju“ snimio je fotograf Šime Strikoman.

 

 

 

Udruga TERRA

Već smo u nekoliko prilika surađivali s Udrugom Terra iz Rijeke, koja se bavi  prevencijom rizičnih ponašanja mladih na različite načine.

U ovoj godini s učenicima i roditeljima osmog razreda naše škole provodi se program "Vrijeme za razgovor - odgoj za poticanje suradnje i nenasilne komunikacije". Program je usmjeren unaprjeđivanju vještina i sposobnosti korisnika za uspješnu suradnju i kvalitetniju komunikaciju, osobito između djeteta, roditelja i učitelja. "Vrijeme za razgovor" realizira se kroz 5 radionica za učenike 8. razreda, 3 radionice za roditelje i 4 radionice za učenike, njihove roditelje i učitelje.

Radionice se odvijaju na satovima razrednog odjela, a radionice za roditelje na roditeljskim sastancima. Zajedničke radionice održavaju se u dogovorenim terminima.

U osjetljivoj adolescentskoj dobi djeca doživljavaju velike promjene, a tome se trebaju prilagoditi ne samo oni sami, već i njihova okolina. Ovaj program pokušava im pružiti pomoć u razumijevanju tih promjena, prihvaćanju sebe i razvijanju komunikacijskih vještina. Osjećaj nezadovoljstva sobom, nerazumijevanja okoline  može dovesti do različitih problema u ponašanju, od poremećaja s prehranom do posezanja za sredstvima ovisnosti.

Program "Vrijeme za razgovor" jednogodišnji je program koji se realizira temeljem Ugovora sklopljenog između Ministarstva, znanosti, obrazovanja i sporta i  Udruge Terra u školskoj godini 2015./2016. Ministarstvo je na Natječaju za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj 2015./2016. odabralo ovaj program za provođenje u našoj školi.

 

 

preskoči na navigaciju