preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Trsat" Rijeka

Login

 

Klikom se pokreće skidanje uputa za pristup Online roditeljskim sastancima

MS TEAMS

e-Dnevnik

Upisi u srednje škole

Korisne stranice

     

    

   

 

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Vremenska prognoza

  Izvor: http://www.meteo-info.hr

Grad Rijeka

Riječki karneval

Korisni linkovi

 

Tražilica
RASPORED SATI

 

Vremenik ispita

Raspored informacija

                                                                                                                                         

Priloženi dokumenti:
Termini informacija.docx

ŠKOLSKO ZVONO

Priloženi dokumenti:
raspored trajanja nastave.docx

KATALOG UDŽBENIKA

Kalendar rada

Školski kurikulum

Arhiva naših vijesti

Brojač posjeta
Ispis statistike od 17. 4. 2017.

Ovaj mjesec: 1605
Ovaj tjedan: 126
Danas: 2
Korisni savjeti za učenike

Kako organizirati nastavu kod kuće (savjeti za učenike i roditelje)

Gotovo preko noći djeca i roditelji su izgubili svakodnevnu rutinu i uhodanu strukturu koja se sastojala od odlaska u školu, različitih izvanškolskih aktivnosti i vremena provedenog kod kuće. Novonastali izostanak jasne strukture može dovesti do zbunjenosti i nejasnoće u prilagodbi na nove zahtjeve situacije kod učenika, a i kod roditelja. Zato je potrebno biti strpljiv i djeci – učenicima  jasno slati poruku kako se nalazimo u situaciji u kojoj se  nastava odvija na značajno drugačiji način, ali je jednako važna i njeno uredno funkcioniranje doprinjet će željenom uspjehu  na kraju školske godine.

Izostanak jasne strukture i redovitih povratnih informacija na koje su djeca navikla u školama moglo bi dovesti do odgađanja izvršavanja obaveza koje učitelji zadaju. Gomilanjem neizvršenih zadatka koje učenicima zadaju učitelji putem online platformi, učenik se lako može dovesti u situaciju da ne stigne na vrijeme odraditi sve obaveze u online učionicama i da zbog toga postane nezadovoljan. Također to može rezultirati neželjenom ocjenom iz pojedinog predmeta na kraju nastavne godine. U ovo vrijeme neizvjesnosti, važno je da djeca imaju neke predvidljive i jasno strukturirane aktivnosti. Praćenje online ili nastave na televiziji, pisanje zadaća i obavljanje kućanskih poslova samo su neki od primjera aktivnosti koje uvode strukturu u dječje živote.

Kako napraviti plan učenja u vrijeme online nastave?

Važno je da planove učenja rade djeca sama za sebe (u skladu s dobi), a uloga roditelja u toj situaciji odnosi se na podršku i savjetovanje.

Koraci:

  1. U plan prvo treba zapisati fiksne obaveze. Budući da su treninzi, slobodne aktivnosti i neke druge obaveze sada otkazane, vrijeme kad se održava nastava na televiziji ili na internetu trenutno je jedina fiksna obaveza. Zato nju treba upisati kao prvu obavezu u svoj raspored.

  2. Uuključiti dijete u čišćenje kuće, pripremu objeda, iznošenje smeća i izvršavanje drugih kućanskih poslova.

  3. Odrediti vrijeme za samostalno učenje i pisanje zadaće (gledanje nastave na televiziji ili čitanje materijala koje učitelji stavljaju na internet je kao nastava kad su djeca u školi). To znači da je te aktivnosti potrebno nadopuniti samostalnim učenjem i pisanjem zadaća.

  4. U plan treba napisati što točno učiti, ponavljati, koju domaću zadaću treba napraviti.

  5. Kako bismo bili produktivni i što bolje učili važno je i odmoriti se. Zato je nakon 45 minuta učenja  potrebno je napraviti 10 – 15 minuta pauze. Važno je znati i kako raditi pauzu. Ako mislite da je pauza tipkanje po mobitelu, varate se.

  6. Kvalitetan odmor od učenja podrazumijeva: 1. maknuti se s mjesta učenja, 2. raditi neku fizičku aktivnost (lagano se protegnuti i napraviti neku kratku vježbu), 3. izaći na zrak  ili balkon (makar to značilo i proviriti kroz prozor).

  7. Velika pauza traje oko 2 sata, a radi se nakon 3 do 4 sata učenja. Ona može uključivati aktivnosti kao što su sport, igranje igrica ili društvenih igara, popodnevni odmor, druženje s obitelji,  dovoljno vremena za ručak i večeru…. Pauze od učenja treba iskoristiti kao svoje osobno vrijeme tj. vrijeme za ugodne aktivnosti (uvijek je važno podsjetiti se da je sasvim u redu nagraditi se za dobro odrađen posao).

  8. Jednako kao i prije, sada trebamo voditi računa o vremenu za spavanje, osobnoj higijeni, tjelovježbi i uravnoteženoj prehrani. Zato je svaki dan potrebno odvojiti dovoljno vremena i za te aktivnosti.

  9. Plan je važno postaviti na vidljivo mjesto. Pri tome treba voditi računa da se plan može i mijenjati. Potrebno je uložiti mnogo vremena i vježbe da bismo vrijeme naučili realno planirati.

Pedagoginja Jadranka Perković Sušanj

 
preskoči na navigaciju